Întreținere gazon

O grădină sau o curte frumoasă are nevoie de întreţinere gazon.

intretinere gazon

Gazonul este acel covor de  ierburi sau (rareori) alte plante durabile, cum ar fi trifoiul, care este menținut la o înălțime scurtă cu o mașină de tuns iarba și utilizat în scopuri estetice și de agrement. Caracteristicile comune ale gazonului sunt că este compus numai din specii de iarbă, este supus controlului buruienilor și dăunătorilor, este supus practicilor menite să mențină culoarea verde (de exemplu, udare) și este în mod periodic cosit pentru a asigura o lungime acceptabilă, deși aceste caracteristici nu sunt obligatorii ca o definiție. Gazonul este folosit în jurul caselor, apartamentelor, clădirilor comerciale și birourilor. Multe parcuri din oraș au, de asemenea, zone mari de gazon. În contexte de agrement, se pot folosi denumirile specializate de teren, pitch, câmp verde, în funcție de locație și de regiune.

Care este originea gazonului?

Termenul "gazon", care se referă la un spațiu gestionat de iarbă, datează nu mai devreme de secolul al XVI-lea. Legat de expansiunea suburbană și crearea esteticului gospodăriei, gazonul este un aspect important al interacțiunii dintre mediul natural și spațiul urban și suburban construit. În multe zone suburbane, există regulamente care prevăd ca toate casele care au peluze necesită întreținerea corespunzătoare a acestora.

Gazonul a apărut inițial în cadrul așezărilor timpurii medievale folosite pentru pășunatul comunitar al animalelor, în mod distinct de câmpurile rezervate agriculturii. Cuvântul "gazon" este atestat mai întâi în 1540 și este probabil legat de cuvântul celtic brythonic lan / llan / laun, care are sensul de curte. Gazoanele au devenit populare odată cu aristocrația din nordul Europei din Evul Mediu. Pajiștile timpurii nu se distingeau întotdeauna de câmpurile de pășuni.

Clima umedă a Europei Occidentale maritime din nord a făcut posibilă creșterea și gestionarea gazonului.  Înainte de inventarea mașinilor de cosit în 1830, gazoanele au fost gestionate foarte diferit. Acestea erau un element al unor moșii bogate și palate și, în unele locuri, erau menținute de metodele intensive de muncă și de forfecare. În cele mai multe situații, erau și pășuni păstrate prin pășunat de oi sau de alte animale. Suprafețele de iarbă păscute în mod regulat de iepuri, cai sau oi pe o perioadă lungă formează adesea un teren asemănător unui gazon modern. Acesta a fost sensul original al cuvântului "gazon", iar termenul poate fi găsit în continuare în numele locului. Unele zone de pădure în care se practică extensia pășunatului au în continuare aceste gazoane semicurale. De exemplu, în New Forest, Anglia, astfel de zone de pășunat sunt comune și sunt cunoscute ca peluze, de exemplu, Balmer Lawn. Peluze asemănătoare cu cele de astăzi au apărut pentru prima dată în Franța și Anglia în anii 1700, când André Le Nôtre a proiectat grădinile din Versailles care includeau o mică zonă de iarbă numită tapis vert sau "covor verde".

Unde se folosește gazonul?

Gazonul este  o caracteristică comună a grădinilor private, a peisajelor publice și a parcurilor din multe părți ale lumii. Acesta este creat pentru plăcerea estetică, precum și pentru sport sau pentru alte activități recreative în aer liber. Gazonul sunt util ca o suprafață de joc atât pentru că diminuează eroziunea și praful generat de traficul intens și deoarece oferă o pernă pentru jucătorii profesioniști, cum ar fi rugby, fotbal, fotbal, cricket, baseball, golf și tenis.

Reziduurile de tăiere a gazonului pot fi folosite ca ingrediente pentru fabricarea compostului și sunt considerate, de asemenea, perfecte ca furaje folosite în producția de silozuri.

Tipuri de plante pentru gazon

Gazonul  nu trebuie să fie și nu a fost făcut întotdeauna numai cu ierburi. Alte plante pentru zonele de grădină care pot fi folosite pentru gazon sunt ierburile joase și florile sălbatice. Mii de soiuri de ierburi și plante sunt folosite pentru gazon, fiecare adaptat condițiilor specifice de precipitare și irigare, temperaturilor sezoniere și toleranțelor la soare / umbră. Hibridizatorii de plante și botaniștii creează și găsesc în permanență soiuri îmbunătățite ale speciilor de bază și ale celor noi, adesea mai economice și mai durabile din punct de vedere ecologic, necesitând mai puțină apă, îngrășăminte, tratamente împotriva dăunătorilor și bolilor și întreținere. Cele trei categorii de bază sunt ierburile sezonului rece, ierburile sezonului cald și alternativele de iarbă.

Îngrijire și întreținere gazon

Creștere și îngrijire gazon variază în funcție de zona climatică și tipul de gazon cultivat.

Plantarea și însămânțarea.

Toamna devrem, primăvara și vara timpurie sunt sezoanele perfecte pentru însămânțarea pământului, deoarece atunci solul este mai cald și este pătruns bine de aer. Semănatul este cel mai puțin costisitor, dar poate dura mai mult timp pentru stabilirea gazonului. Aerarea chiar înainte de plantare / însămânțare poate favoriza o creștere mai profundă a rădăcinilor și o vegetație mai groasă.

Plantarea ierbii oferă aproape instantaneu un gazon perfect și poate fi intreprinsă în cele mai multe climate temperate în orice anotimp, dar este mai costisitoare și mai vulnerabilă la secetă, dar asta doar până în momentul în care este stabilizataă pe sol.  Hidroînsemânțarea este o metodă rapidă, mai puțin costisitoare de plantare a parcelelor mari, înclinate sau pe coline. Unele ierburi sunt disponibile și plantate din recipiente de tip "liner" de 100 mm.

Îngrășăminte și substanțe chimice

Sunt disponibile diferite îngrășăminte organice și anorganice sau sintetice, cu aplicații instantanee sau cu eliberare în timp. Sunt disponibile pesticide, care includ erbicide biologice și chimice, insecticide și fungicide. Luarea în considerare a efectelor lor asupra ecosistemului gazonului și a grădinii și prin scurgerea și dispersarea pe mediul înconjurător poate împiedica utilizarea acestora. De exemplu, provincia canadiană din Quebec și peste 130 de municipalități interzic utilizarea pesticidelor de gazon sintetice. Pentru ca gazonul să crească și să înflorească, solul trebuie pregătit corespunzător. Dacă acest pas este trecut cu vederea, așa cum o fac mulți, gazonul va fi ars imediat ce se scurge substanțele nutritive.

Pentru a avea o grădină sustenabilă se utilizează, printre alte metode, metode ecologice de horticultură, cum ar fi îngrășămintele organice, combaterea biologică a dăunătorilor, insectele benefice și plantarea însoțitoare, printre altele, pentru a susține o peluză atractivă într-o grădină sigură. Un exemplu de erbicid organic este făina de gluten de porumb, care eliberează o "dipeptidă organică" în sol pentru a inhiba formarea rădăcinii semințelor germinative de buruieni. Un exemplu de alternativă ecologică la utilizarea insecticidelor este aplicarea nematodelor benefice pentru combaterea gruburilor de sol, cum ar fi larvele gândacilor. Abordarea integrată a dăunătorilor este o abordare coordonată a impactului scăzut.

Tunsul și alte practici de întreținere gazon

Menținerea unui gazon dur necesită doar tăierea ocazională cu o mașină potrivită sau pășunatul animalelor. Menținerea unui gazon neted și strâns, fie din motive estetice sau practice, fie datorită faptului că presiunea socială din partea vecinilor și a ordinelor locale locale o impune  necesită tratamente mai organizate și mai regulate. De obicei, o dată pe săptămână este adecvată pentru menținerea unui gazon în majoritatea climatului. Cu toate acestea, în sezoanele fierbinți și ploioase ale regiunilor care se găsesc în zonele cu duritate mai mare de 8, tunsul gazonului ar putea fi necesar până la două ori pe săptămână.

5 sfaturi utile pentru gazonul perfect

Un gazon moale și verde este un lucru minunat și  trebuie să fie la îndemâna oricui. Iată câteva sfaturi simple pentru a avea un gazon perfect.

Împiedică apariția buruienilor. Asigură-te că previi apariția buruienilor chiar înainte de a germina, folosind un erbicid pre-emergent. Acest tip de produs controlează crabgrassul, precum și alte buruieni greu de eliminat, prin oprirea semințelor de germinare din gazon. Acest  pre-emergent se folosește primăvara devreme.

Elimină buruienile imediat ce răsar în gazon. Buruienile , în special păpădia și trifoiul cu flori albe sunt destul de vizibile. Pentru a scăpa de ele, aplică produse de control al buruienilor granulate. Dacă există doar câteva, le poți smulge cu mâna.

Cosește frecvent gazonul . Tăierea gazonului prea scurt poate părea ca un economizor de timp, dar acest lucru vă poate afecta iarba și poate permite buruienilor să-și lase semințele pe pământ. Regula generală este: Nu tăia niciodată mai mult de o treime din lungimea ierbii.

Ascute frecvent lama mașinii de tuns gazonul. O lamă neascuțită rupe iarba, rezultând o margine zdruncinată care face ca peluza de ansamblu să arate maro cenușiu. Ascute sau înlocuiește lama mașinii de tăiat atunci când prezintă semne de uzură - sau cel puțin o dată la un sezon de cosit.

Udă gazonul dimineața. Cel mai bun moment pentru a  uda gazonul este dimineața devreme, deoarece soarele va ajuta să usuce iarba. Udarea se execută prin intermediul unui sistem automatizat de irigare, care permite o irigare uniformă de câte ori este necesar, cu ajutorul panoului de comandă ce poate fi programat pe o perioadă de maxim un an de zile. Sistemul de irigat va fi programat să ude raportat la: temperatura atmosferică, tipul de sol și mediul înconjurător.

Practic, trebuie să asigurăm gazonului apă tot timpul sezonului de vegetație, astfel încât să nu sufere din lipsa apei, dar nici aceasta să nu fie în cantitate prea mare. La fiecare irigare, cantitatea de apă trebuie să asigure o umiditate suficientă solului pentru a permite sistemului radicular o bună dezvoltare. O normă estimativă de apă necesară gazonului este cuprinsă ăntre 3 și 5 litri/mp/zi.

Dacă nu deții un sistem automat de irigat și udarea gazonului se efectuează cu ajutorul furtunului, se recomandă udări cu o cantitare mai mare de apă, în cazul în care acest lucru nu se întâmplă cu regularitate. Irigarea în timpul primăverii și toamnei, se face seara pentru a se evita evaporarea și pentru a menține apa cât mai mult timp în sol. Vara, irigarea se face seara târziu și dimineața devreme pentru a evita contactul plantelor încinse cu apă. În cazuri excepționale, se poate uda și în timpul zilei, cu condiția să eviți frunzele arbuștilor și a altor plante din grădină.

 

 

in ce luna se tunde gazonul

În ce lună se tunde gazonul

În afară de irigat și fertilizare corectă, pentru ca tu să te poți bucura de un gazon sănătos și frumos este important să îl mai și tunzi. Specialiștii spun că procedând astfel vei obține mai mulți lăstari sau, altfel spus, iarba va fi mult mai deasă și mai verde, fără […] mai mult »

De ce se usuca gazonul

De ce se usucă gazonul

Cauzele uscării gazonului pot diverse. Acesta se poate de la temperaturile moderate combinate cu un exces de umiditate, de la tasarea solului sau de la deficiențele de azotul. Uscarea gazonului se manifestă cel mai ades sub forma unor pete mici, numite și dollar spots, care se pot însă extinde pe […] mai mult »

De ce se ingalbeneste gazonul

De ce se îngălbenește gazonul

Pot exista mai multe cauze pentru îngălbenirea gazonului. Una dintre o pot reprezenta gândacii de porumb. Aceștia sug seva din firul de iarba și provoacă uscarea lui. Pentru a preveni apariția gândacilor de porumb este nevoie de o aerisire adecvată a gazonului, iar pentru a îi combate, de un insecticid […] mai mult »

de ce se arde gazonul

De ce se arde gazonul

Ai decis că este nevoie de ceva verde în grădina ta, iar plantarea gazonului ți s-a părut cea mai bună soluție. Așa și este, însă trebuie să știi cum să întreții corect această ”pătură” verde, pentru a te bucura cât mai mult de investiția făcută. Una dintre problemele cu care […] mai mult »