Plantarea gazonului

Atunci când locuiți la casă, o curte plină de verdeață și de flori este tot ce vă doriți mai mult. Nu există ceva mai relaxant decât să ieși seara, după o zi fierbinte de vară și să te bucuri de frumusețea grădinii tale. Dar, până ca acest lucru să fie posibil, primul pas spre înverzirea curţii este plantarea gazonului. De regulă, plantarea gazonului se face primăvara și se desfășoară după câteva reguli simple pe care, dacă le respectaţi, aveţi toate şansele să obţineţi un covor verde de toată frumuseţea.

În primul rând, dacă intenționați plantarea gazonului la începutul primăverii, atunci este foarte important să pregătiţi pământul încă din toamnă. Acest lucru presupune să-l săpaţi, pentru a facilita aerisirea solului şi pentru a obţine un gazon uniform şi durabil. Dacă însă nu aţi apucat să pregătiţi solul din toamnă, va trebui să aşteptaţi mai mult până la încolţirea primelor seminţe.

Atunci când vorbim de plantarea gazonului, regula este că aveţi nevoie de un kilogram de seminţe pentru aproximativ 40 de metri pătraţi. Seminţele se împrăştie uniform pe toată suprafaţa, apoi se udă din belşug. Pentru rezultate mai bune, împrăştiaţi apoi un strat de nisip, deoarece gazonul creşte foarte bine în pământ nisipos. În mod normal, primele fire de iarbă ar trebui să încolţească peste 10 zile, iar dumneavoastră trebuie să păstraţi gazonul umed timp de o lună, până când seminţele germinează. Aveți grjiă ca animăluțele de companie sau copiii să nu calce pe gazonul proaspăt încolțit, pentru că acestea se poate distruge.

După ce iarba a atins înălţimea de şapte centimetri, o puteţi tunde, dar cu mențiunea că nu trebuie să tăiaţi mai mult de o treime din firul ierbii. În cazul în care observaţi goluri, acesta este momentul în care puteţi planta alte seminţe în acele locuri.

Întreţinerea gazonului este simplă şi presupune irigarea lui corespunzătoare, timp de 20-30 de minute. Puteţi să daţi şi cu îngrăsământ când îl stropiţi, pentru întreţinere. După ce aţi obținut covorul dorit, puteţi să îl udaţi mai rar, cam de două ori pe săptămână.

Plantarea gazonului primăvara şi întreţinea lui corectă poate face iarba să reziste chiar şi 12 ani.

În continuare vă vom vorbi despre două stiluri de gazon pe care le puteți folosi pentru a da culoare curții dumneavoastră.

Gazonul maur

Spre deosebire de gazonul tradițional, gazonul maur la exterior arată mai mult ca o pajiște cu iarbă verde și diverse flori multicolore. Există două tipuri de gazon maur, respectiv unicolor – adică gazonul ce include în sine flori de diferite nuanțe ale unei culori, spre exemplu bleu – albastru - albastru închis și multicolor – acel gazon care conține o varietate mare de culori pe o suprafață mică.

De asemenea, gazonul maur poate fi format și fără flori, doar din plante din familia graminee. În compoziția sa pot fi incluse atât plante anuale, cât și perene.

Dacă alegeți acest stip de gazon pentru curtea dumneavoastră, veți găsi cu siguranță în magazinele de grădinărit acele amestecuri de semințe gata făcute, ceea ce este destul de convenabil și comod pentru dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă doriți și mai ales, aveți timpul necesar, puteți să vă faceți singur amestecul de plante pentru plantarea gazonului.

La prepararea amestecului trebuie să luați în considerație dorințele și preferințele dumneavoastră. Totuși, amintiți-vă că toate plantele de gazon ar trebui să fie joase; este nevoie să se potrivească cu clima din regiunea dumneavoastră; partea totală a florilor din gazon nu trebuie să fie mai mare de 20%; înainte de plantare semințele se recomandă să se amestece cu nisip (proporția ideală este 1: 3). Trebuie de luat în considerare că pentru un gazon cu o înflorire îndelungată e nevoie de inclus în amestec semințele florilor cu faze diferite de înflorire. Ce-i drept, în gazonul maur puteți planta și flori de gradină, cum ar fi galbenele, zambile, garoafe și altele. Trebuie să țineți cont că florile pe care le-ați ales să facă parte din gazon să fie cu o înălțime redusă. Dacă intenționați crearea unui gazon maur cu plante perene, aici se potrivesc margarete, zinnia pitică, ciuboțica-cucului și altele. În schimb, pentru unul cu plante anuale sunt recomandate speciile: linarița, inul albastru, nemesia, margaretele de diverse soiuri și culori.

La plantarea gazonului din fața casei este de dorit să predomine 1-2 tipuri de culori de diferite nuanțe.

Lucrul la gazonul maur se începe de toamna, cu pregătirea corespunzătoare a pământului. Procedând astfel veți avea mai puțin de lucru în primăvară. Săpați terenul și adaugați îngrășăminte organice după care, în primăvară, pregătiți terenul pentru plantarea gazonului. Afânați solul la o adîncime de aproximativ 10 cm și cu grijă înlăturați toate rădăcinile de buruieni. Îndreptați și compactați suprafața cu ajutorul unui cilindru special sau unui butoi umplut cu nisip. După compactare afânați solul la adîncimea de 2-3 cm (cu grebla) pentru ca semințele să nimerească în sol și să nu fie purtate de vânt și păsări.

Treceți apoi la plantarea gazonului, semănând semințele uniform de-a lungul terenului. Nu uitați să le amestecați cu nisip, pentru a avea parte de succes la răsărirea acestora. După încheierea plantării semințelor, nivelați din nou solul cu o greblă și udați-l cu apă, de preferință cu pulverizatorul care are același efect asupra gazonului ca și o ploaie slabă, pentru ca semințele să nu fie spălate cu șuvoaie de apă. Dacă va fi o vreme bună, peste două săptămâni vor încolți primele semințe și la începutul verii o să înflorească primele flori.

Gazonul în stil Mauritius

Acest tip de gazon este cunoscut încă din antichitate și a fost cultivat în urmă cu peste o mie de ani. Acest gazon a fost foarte popular în Evul Mediu însă mai târziu, atunci când în grădini au început să organizeze peluzele verzi din ierburi de soiuri cerealiere și paturi de flori, gazonul mauritan a ieșit din moda.

În ultimii ani interesul pentru gazonul în stil Mauritius a început din nou să crească. Ce-i drept, la acest tip de gazon plivitul este dificil, dar în schimb îngrijirea nu este complicată. Acest gazon nu are nevoie de tunsori frecvente (el este tuns o dată pe sezon), însă atunci când gazonul mauritan înflorește, el se transformă într-un covor viu superb.

De preferat este să treceți la plantarea gazonului în stil Mauritius un mic teren în apropierea gardului viu, sub coroana pomilor fructiferi, sau să-l plantați în fața casei.

De obicei, într-un amestec de semințe pentru gazon mauritan pot fi incluse 30-40 de specii de următoarele flori nepretențioase: galbenele, maci, albastrele de diferite soiuri (de culori aprinse sau de mosc), Delphinium, Ghypsophila, Iberis, Nemesia, crizanteme, garoafe chineze,linarița, margarete, etc. De  fapt, oricare ar fi amestecul pe care l-ați ales pentru un gazon înflorit, ales după placul dvs., el va decora gradina și îi va da o originalitate fascinantă.

Prin urmare, atunci când luați în calcul plantarea gazonului mauritan în curtea dumneavoastră, primul lucru pe care îl aveți de făcut este să găsiți locul potrivit pentru acesta. Atunci când veți determina locul, înainte de a trece la plantarea gazonului, trebuie să pregătiți cu grijă solul. Gazonul mauritan, ca oricare altul, trebuie amenajat pe un loc aliniat, curățat de moloz și de buruieni.

Săpați terenul selectat la o adâncime de 15-20 cm, eliberând solul de buruieni. Cu scopul de a îmbunătăți structura și fertilitatea solului, dacă este necesar, introduceți  îngrășământul organic (aici este de preferat gunoiul de grajd putrezit, humus), turbă și nisip. Imediat înainte de plantarea semințelor, se recomandă să introduceți îngrășământul de gazon care conține azot. Dacă ați terminat operațiunile de mai sus, acum este necesar să aliniați și să compactați solul. Dacă nu aveți la îndemână nici un dispozitiv special pentru compactare, nu vă faceți griji. Puteți face acest lucru foarte simplu, mergeți pur și simplu pe bucata de pământ pregătită.

Plantarea gazonului mauritan se face cel mai bine în prima jumătate a lunii mai, în vreme calmă, în mod obligatoriu în pământul umed. Acoperiți semințele împrăștiate cu o greblă. Rata de semănat este marcată pe ambalaj (de obicei, 30 g la 5 metri pătrați). După semănare irigați abundent peluza cu o stropitoare. Faceți acest lucru foarte atent, ca să nu spălați semințele. În viitor, este mai bine să irigați gazonul prin metoda de picurare, folosind aspersor instalat.

Cum gazonul este în aer liber, pentru a scăpa semințele să nu fie ciugulite de păsări, ar fi mai bine să acoperiți peluza cu material de acoperire. Lăstarii acestui tip de gazon apar în 7-15 zile, iar la începutul lunii iulie gazonul mauritan este deja în floare.

Vezi aprecia și dumneavoastră acest gazon. Florile care îl compun, care se îmbină perfect cu verdele strălucitor din rest par niște mici oaze de frumos. La acest aspect estetic apare și un altul, respectiv parfumul florilor care vă va da o stare de beatitudine. Majoritatea speciilor de flori care fac parte din amestecului mauritan sunt plante nectarifere care atrag în grădina albinele, fluturii și alte insecte benefice, așa că grădina dumneavoastră va fi cu adevărat un colț de rai. Plantele anuale care alcătuiesc gazonul mauritan sunt rezistente la secetă și înfloresc toată vara. După înflorire ele împrăștie semințele lor din jur, așa că nu trebuie să vă faceți griji cu replantarea.

Gazonul mauritan este ușor de întreținut și este tuns, de obicei, o dată la sfârșitul sezonului, după ce florile vor înflori și vor da semințe. Înălțimea de tăiere este de 8-10 cm, dar iarba decupată trebuie să fie eliminată de pe gazon. Semințele mature, căzute la pământ, vor germina anul viitor cu flori frumoase.

Noi v-am prezentat, pe scurt, cum se face plantarea gazonului în mod corect, precum și două stiluri de gazon care vor face ca toți cei care vă trec pragul casei să fie impresionați de felul cum arată curtea dumneavoastră. Cu toate acestea, dumneavoastră decideți ce gazon să plantați în curte și dacă stilurile prezentate de noi se pretează sau nu la ce spațiu dispuneți.

se poate semana gazon toamna.

Se poate semăna gazon toamna?

Nu numai că puteți semnăna gazon toamna, însă este și indicat să o faceți în acest anotimp. Cea mai bună perioadă pentru a semăna un gazon este toamna pentru că acesta face față mult mai bine frigului decât lipsei de umiditate. Mai mult, dacă gazonul este semănat toamna, acesta are […] mai mult »

se poate pune gazon peste beton

Se poate pune gazon peste beton?

După o adevărată ”modă”, când întreaga curte trebuie să fie ”beton”, la propriu, acum românii au înțeles în sfârșit că este nevoie și de o oază de verdeață. Soluția cea mai la îndemână este dată de plantarea gazonului. Dar se poate sau nu monta acesta pe beton? Ei bine, răspunsul […] mai mult »

ce fel de gazon alegem

Ce fel de gazon alegem

Atunci când decideți să vă plantați gazon în curte, trebuie să fiți conștient că există mai multe tipuri, în funcție de condițiile pe care le aveți aici. În primul rând, există gazonul de soare, indicat atunci când curtea este expusă din plin razelor solare. Rezistă bine la temperaturile ridicate de […] mai mult »

cat gazon intra pe metru

Cât gazon intră pe metru

Dacă vrei să ai gazon în grădină, există două variante din care poți alege: fie instalarea unor rulouri de gazon gata crescut, fie însămânțare.  Prima metodă este rapidă, însă destul de costisitoare, în timp ce însămânțarea necesită timp, dar costurile sunt mai reduse. În plus, este ideală pentru cei ce […] mai mult »