Tipuri de gazon

Gazonul, acea pătură verde din curtea casei dumneavoastră, dă un aer plin de viață locuinței. Copiii pot alerga fericiți, la fel și animăluțele de companie, ca să nu mai vorbim și de faptul că în week-end vă puteți relaxa, împreună cu prietenii, la un pahar de vorbă.

Tipuri de gazon

Un gazonul bine întreţinut poate schimba la față orice grădină, dându-i un aspect plăcut și fiind dovada că sunteți un om gospodar, ce nu lasă nimic la voia întâmplării. Cum însă unele instrumente de grădinărit cum sunt, de exemplu, o maşină de tuns iarba sau un sistem bun de irigare atât de necesare pentru întreţinerea corespunzătoare a gazonului sunt destul de scumpe, experţii recomandă ca oricine doreşte să-şi pună gazon în grădină să-şi facă mai întâi un plan, în care să stabilească întinderea suprafeţei pe care se va pune gazonul, informaţii despre costul acesteia şi al întreţinerii.

În afară de acestea, trebuie să știți că există și mai multe tipuri de gazon, pentru că nu orice se pretează pentru spațiul pe care îl aveți dumneavoastră la dispoziție.

Tipuri de gazon pentru curte

Tipuri de gazon de soare

Există diferenţe majore între gazonul de umbră şi cel de soare. Cel din urmă are nevoie de opt ore de soare zilnic, iar când ajunge la maturitate rezistă foarte bine la secetă şi la soarele fierbinte al verii, și nu are nevoie de o cantitate mare de apă pentru a supravieţui. Specia de iarbă din compoziţia gazonului care îi oferă această calitate este Festuca Arundinaceea, care trebuie să se găsească în proporție de 40 – 60%. În cazul gazonului de soare, celelalte specii de iarbă din compoziţia gazonului pot fi varietăţi de Lolium și Poa. Cu toate acestea, nu faceți greșeala să nu-l întrețineți la început așa cum trebuie, mizând pe faptul că este un gazon de soare. Specialiștii spun că rezistenţa la soarele arzător al verii a gazonului despre care vorbim  apare abia la maturitatea gazonului, nu când acesta abia a încolţit. La început, acest tip de gazon pentru curte trebuie însămânţat şi udat ca orice alt tip. Rezistenţa apare atunci când planta are rădăcini de 30 de centimetri adâncime.

Tipuri de gazon de umbră.

Dacă și curtea dumneavoastră este în plin soare, atunci mai bine renunțați la plantarea acestui tip de gazon, pentru că are nevoie doar de două ore de soare pe zi. Supravieţuieşte şi fără soare direct, dar nu va avea totuși acel aspect frumos. De obicei, zonele fără soare se găsesc în spatele casei sau în colţul grădinii, unde există şi multă umezeala şi creşte şi muşchiul. Aceste zone sunt unele din cele mai dificile pentru acoperirea cu gazon. Gazonul de umbră are firul subţire, cu o rezistenţă scăzută la trafic intens, fapt ce îl face ideal pentru aceste zone dificile. Rezistenţa la umbră a acestui gazon este dată de specia de iarbă numită Festuca Tricopylla.

Tipuri de gazon de semiumbră sau semisoare.

Acest tip de gazon este preferatul majorității deoarece se bucură de unele caracteristici universale şi poate fi folosit aproape peste tot. Zonă de semiumbră este zona care primeşte soare timp de patru ore pe zi şi se defineşte că fiind zonă umbrită de arbori sau crengi, cu o umbră ce se deplasează pe timpul zilei. Spre deosebire de umbra compactă pe care o face un zid sau o clădire, semiumbra făcută de arbori dă posivilitatea soarelui să treacă printre frunze. Gazonul de semiumbră combină cu succes toate cele 3 specii de iarbă de gazon: Festuca, Poa şi Lolium, în concentraţii care să accentueze un caracter precum rezistentă la trafic şi fineţea firului. În cazul curților din România, grație climatului de aici, gazonul din grădina tipică trebuie să conţină atât gazon de soare în zonele însorite, cât şi gazon de umbră în zonele unde domină umbra. În zonă de joacă pentru cei mici sau din zona grătarului de grădină se poate folosi un gazon sport sau rezistent la trafic.

Tipuri de gazon pentru flori.

Ca să fim sinceri, acest tip de gazon pentru curte nu există. Produsele din comerţ poartă acest nume, dar sunt de fapt seminţe pentru pajişti cu flori. Atât speciile de flori din compoziţie, cât şi speciile de iarbă cresc înalte, de 30 – 50 centimetri. Odată ce sunt tunse nu vor mai înflori, așa că de dumneavoastră depinde dacă alegeți sau nu acest tip de gazon pentru curtea dumneavoastră.

Întreținerea gazonului

Cu toate că ați analizat bine toate tipurile de gazon și ați făcut alegerea potrivită pentru dumneavoastră, atunci când mergeți în vizită la altcineva vi se va părea că gazonul acestuia arată mai bine, fiind mai verde și mai moale. Este posibil să fie așa, pentru că dumneavoastră este posibil să nu fi respectat așa cum se cuvine regulile de întreținere a gazonului.

Specialiștii în domeniu vin pentru tine cu câteva recomandări de îngrijire, indiferent de tipul de gazon folosit în propria curte.

Astfel, tunde gazonul des, cu lame bine ascuțite. Tunderea frecventă a ierbii face firul de iarbă mai gros, fapt ce nu va permite buruienilor să crească. Fii atent ca lamele mașinii de tuns să fie ascuțite, pentru că în caz contrar iarba va arăta neîngrijită și va fi mai vulnerabilă la diferite boli.

Nu tunde iarba gazonului prea scurt. Pentru a obține efectul unui gazon des, iarba trebuie tunsă scurt. Dezavantajul acestei proceduri este faptul că iarba crește mai repede, necesită mai multa apă și îngrășăminte, iar toate aceste aspecte complică mult procesul de îngrijire a gazonului. Dacă te întrebi cât de scurt trebuie să tunzi iarba, răspunsul este că mai întâi de toate depinde de tipul de gazon pe care l-ai plantat. Specialiștii recomandă să ții cont de regula 1:3, adică nu tunde niciodată mai mult de o treime din înălțimea firelor de iarbă. În cazul în care înălțimea ierbii este de 6 cm, se tunde 2 cm sau mai puțin. Dacă este nevoie să tunzi o iarbă mai înaltă, se tund mai întâi vârfurile, iar peste câteva zile, timp în care iarba s-a ,,odihnit” se tunde până la înălțimea dorită. În acest caz iarba trebuie tunsă în două sau trei etape. Dacă tai iarba gazonului în câteva etape câte puțin, lăsând-o destul de înaltă, atunci rădăcinile ierbii încep să crească și să se adâncească mai mult în sol. Cu cât rădăcinile ierbii sunt mai adânci, cu atât mai bine gazonul tău va rezista la boli și va avea nevoie de mai puțina apă.

Nu tunde niciodată iarbă atunci când este udă. Dacă visul tău este un gazon frumos, această regulă este cea care îți vine în ajutor. Dacă iarba este udă, stratul de sol este supus unui ,,stres” și rădăcinile ierbii gazonului nu pot să respire. În acest caz iarba va muri, iar pe gazon vor apărea porțiuni de iarbă uscată care vor arăta inestetic.

Indiferent de tipul de gazon folosit, acesta trebuie protejat. Pe gazon trebuie lăsate pâlcurile de iarbă taiată acolo unde mașina de tuns le-a aruncat. În acest caz poți fertiliza solul prin intermediul acestor rămășite de iarbă tăiată. Dacă tunzi iarba destul de des, atunci resturile de iarbă tăiate sunt mici și scurte, prin urmare acestea sunt ușor asimilate de sol, iar gazonul va arăta curat și frumos.

Udarea gazonului trebuie sa fie abundentă, dar nu frecventă. Experții consideră că o greșeală făcută de majoritatea proprietarilor de gazon se referă la udarea excesivă a gazonului, care are drept efect creșterea excesivă a vegetației. Udarea zilnică a gazonului împiedică rădăcinile să pătrundă adânc în sol, fapt ce-i slăbește rezistența. De aceea gazonul trebuie udat rar, dar din abundență. Totuși, nu te lăsa pe o ureche, urmarește cu atenție dacă gazonul nu necesită udări suplimentare.

Dar cum sa știi când gazonul are nevoie să fie udat? Sunt trei metode prin care poți analiza dacă tipul de gazon folosit pentru curtea ta are parte de irigarea corespunzătoare. Astfel, dacă în sol este greu de introdus o surubelniță sau o bară de oțel, dacă iarba capătă o nuanță ușoară de albastru sau dacă după mersul pe jos pe gazon, iarba nu își revine la poziția inițială atunci poate ar trebui să te iei în calcul irigarea gazonului.

Specialiștii susțin că pentru udarea eficientă a gazonului este folosirea unui sistem automat de irigare. Dacă nu ai un astfel de sistem, cel mai simplu este să folosești un furtun cu pistol sau o stropitoare obișnuită. Este de preferat de fiecare dată ca udarea gazonului să se facă până la o adâncime de 2-3 cm.

Chiar dacă afară sunt zile secetoase, niciodată nu udați gazonul pe timp de noapte. Înainte de udare, asigură-te că va trece suficient timp pentru ca gazonul să reușească să se usuce înainte de a se întuneca, pentru ca umiditatea excesivă a ierbii contribuie la dezvoltarea diferitor boli.

Indiferent de tipul de gazon pe care l-ai ales, semănă pe acesta diferite  soiuri de iarbă groasă, pentru că atunci buruienilor le va fi mai greu să apară. Gazonul ideal nu trebuie să conțină burieni sau boli, el trebuie să fie constituit doar din fire de iarbă puternice, sănătoase și frumoase. Dacă buruienile pe gazon nu sunt multe, atunci le poți îndepărta ușor smulgându-le cu mâina sau utilizând un dispozitiv de smuls buruieni, dacă ai această posibilitate. Acest dispozitiv este o uneltă de gradină, cu cap de metal în forma de gheare de oțel, care pătrunde adânc în sol și prinde rădăcina de jur împrejur.

După cum vezi, să te bucuri de gazonul perfect nu este o misiune imposibilă. Este nevoie doar să tratezi cu grijă și dragoste iarba, iar aceasta te va înconjura zi de zi cu prospețimea și frumusețea ei dat de verdele strălucitor.

gazon care nu necesita tundere

Gazon care nu necesită tundere

Dacă dorești să îți montezi gazon în curtea casei, trebuie să fii pregătit pentru a îl întreține. Gazonul necesită întreținere și mentenanță pentru a avea un aspect plăcut și îngrijit. Însă dacă vrei să ai toate beneficiile gazonului, fără a fi nevoit să îi acorzi prea mare atenție, optează pentru […] mai mult »

Gazonul japonez

Gazonul japonez

Vreți ceva mai special pentru curtea de acasă? Ce spuneți de ideea celor din Asia, mai exact a japonezilor? Gazonul japonez este extrem de apreciat și de iubit – de ce? – răspunsul este foarte simplu: acesta este un gazon, care pe lângă iarba tradițională vom avea și flori multicolore. […] mai mult »

Gazon artificial

Gazon artificial

Dacă aveți un teren pentru sporturi de vară pentru exterior sau interior sau, poate, aveți doar o grădină care ați vrea să fie verde tot timpul, atunci puteți să alegeți gazonul artificial. Avantajul acestuia este faptul că este extrem de ușor de întreținut față de unul natural, costurile fiind spre […] mai mult »