Rulourile de gazon: cum se montează și se întrețin

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Rulourile de gazon reprezintă cea mai rapidă variantă de înverzire a unei suprafeţe de teren. Mulți dintre cei care aleg să-și ”înverzească” spațiul din curte aleg rulourile de gazon deoarece la final totul are o culoare uniformă, iar firele de iarbă dese nu lasă să se vadă pământul substrat.

De asemenea, acesta este preferat și pentru că se potrivește perfect fie că vorbim despre suprafeţe plane, pante abrupte, curbe sau colţuri,

poate fi decupat in jurul plantelor şi al mobilierului de grădină astfel încât nu sunt necesare lucrări suplimentare pentru obţinerea unui aspect

finalizat al suprafeţei amenajate. Prin urmare, specialiștii susțin că este o soluție mult mai avantajoasă decât cea de folosire a semințelor

pentru a avea parte de gazonul dorit.

În acest ultim caz apar mereu golurilee, care trebuie apoi însămânțate și de aici apare aspectul inestetic care dă atâtea bătăi de cap.

 

Montare și întreținere

Pregătirea terenului se face prin frezare cu adâncimea de circa 15 cm, greblare și tăvălugire, pentru ca suprafața să fie netedă, foarte uşor compactată, fertilă. Pentru un mai mare succes, temperatura solului trebuie să fie scăzută, dar cu mare grijă ca acesta să nu fie îngheţat. Montarea nu este deloc complicată și se face presând uşor marginile rulourilor unele în altele.

După montaj, gazonul se va tăvălugi, după care va urma o irigare abundentă. Este indicată irigarea cu 5 L/m2/zi în perioada caldă, de preferat cu sistem automat de irigaţii.

În cazul rulourilor de gazon, tunderea se va face minim o dată pe săptămână, în perioada caldă. Porţiunile afectate pot fi înlocuite tot cu rulouri de gazon.

Îngrășăminte pentru rulourile de gazon

Pentru rulourile de gazon, îngrășămintele indicate sunt cele din categoria cu durată lungă de acționare, deoarece permit gazonului absorbția optimă de nutrienți în perioada respectivă.

Sunt indicate îngrășămintele din seria Garden Boom, care oferă posibilitatea unei singure aplicaţii pe an, asigurând astfel gazonului suficienţi nutrienţi pentru întreaga perioadă de vegetaţie.

Se recomandă aplicarea îngrăşământului primăvara, fiindcă acesta este eficace între 6 şi 9 luni.

Îngrășământul Spring

După cum îi spune și numele, îngrăşământul de primăvară activează gazonul începând cu lunile de primăvară.

În acest caz, raportul optim al nutrienţilor permite o creştere şi dezvoltare rapidă a gazonului.

Grație nutrienților conținuți, îngrăşământul poate fi utilizat şi pe parcursul anului, pentru o creştere mai intensivă.

Îngrășământ summer

Raportul echilibrat între azot şi potasiu conținut de acest îngrășământ asigură utilizarea optimă a nutrienţilor pe parcursul lunilor de vară, când gazonul este expus la temperaturi mari.

Eliberarea acestora va fi una treptată, ceea ce asigură crearea unui gazon puternic şi sănătos.

Îngrășământ Autumn

Destinat cu precădere pentru îngrijirea rulourilor de gazon pe timpul toamnei, acesta are efect în mărirea rezistenței acestora la condiţiile de stres.

Aplicarea acestui îngrăşământ influenţează pozitiv şi colorarea gazonului primăvara, ajutând astfel procesul de vegetaţie în combinaţie cu îngrăşământul de primăvară.

De asemenea, acesta poate fi folosit și ca îngrăşământ în perioada de vară, în cazul temperaturilor ridicate.

Îngrășământ Pre-Seed

Acest tip de îngrășământ este rezervat utilizării de bază în cazul noului gazon, pentru regenerarea gazonului mai vechi, dar se poate utiliza şi în cazul aplicării covoarelor de gazon.

Creșterea rădăcinilor, dar şi o regenerare rapidă a gazonuluisunt principalele beneficii ale acestui tip de îngrășământ.

Cum se face montajul rulourilor de gazon

Deși este poate cel mai ușor de montat, tot trebuie respectate o serie de reguli. În primul rând, terenul pe care urmează să fie montate rulourile de gazon trebuie să fie foarte bine mărunțit,

fără bolovani, fără pietre; nivelat, fără denivelari, greblat (îndreptarea se face cu dosul greblei, apoi se folosesc dinții); ușor compactat, eventual prin folosirea unui tăvălug.

Atenție mare și la compoziția acestuia, iar în cazul în care pământul este unul argilos, de mare folos este și întinderea unui strat de nisip de maxim 2 cm grosime, care se va nivela mai apoi,

în vederea drenajului corespunzător și stimularea înrădăcinării.

Rulourile desfașurate se montează unul lângă altul, presând marginile una în alta ușor pentru a se imbina perfect, pentru că altfel riscați apariția unor distanțări între ele.

Dacă este nevoie de decupaje, la margini, pentru forme sau în jurul plantelor, se fac numai cu ajutorul cuțitelor rețistente și bine ascuțite.

După aceasta se va trece cu tăvălugul pe gazon.

Irigarea rulourilor de gazon

Munca pentru un gazon frumos este însă abia la început, iar irigarea acestuia este poate cel mai important aspect al întreținerii.

Nu uitați că după fiecare tundere a gazonului este nevoie de irigare.

Pentru a ști dacă aveți un gazon sănătos sau nu, urmpriți-i culoarea, care dacă totul este în regulă, va fi de verde închis.

Dacă observați că aceasta se schimbă de la verde închis la verde deschis și apoi la galben, acesta este un semn de deshidratare, inițial lejeră, apoi gravă.

Dacă deshidratarea este gravă, gazonul este în pericol să nu își mai revină, să apară goluri mari, să se usuce în totalitate.

Așa că nu ignorați irigarea gazonului și nu lăsați totul în seama ploii. Cel mai bine, gazonul va fi irigat seara sau noaptea, pentru a evita evaporarea inutilă în perioada caldă.

De asemenea, cea mai bună apă pentru irigare este cea posibil neutră, cu Ph mediu, fără substanțe adăugate, precum clor.

Gazonul trebuie irigat zilnic în perioada martie-aprilie-mai, atunci când nu plouă.

Cantitatea necesară de apă la o irigare este de minim 5-15 L/ m2, în funcție de temperatură, apa din sol, etc.

Pentru a verifica dacă este nevoie sau nu de irigare, puteți chiar controla acest lucru.

Veți proceda prin verificarea stratului de pământ de la suprafață, care trebuie sa fie permanent umed chiar și la suprafață.

Din nou, în perioada iunie-septembrie gazonul va fi irigat zilnic, cantitatea necesară de apă la o irigare fiind de minim 15 L/ mp (mai puțin în zilele cu ploaie).

Perioada extinsă de irigare este martie-noiembrie.

Daca toamna este caldă și este nevoie de irigare, acesta va fi făcută ca primăvara, în octombrie-noiembrie.

Pe perioada de iarnă irigarea va fi în principiu sistată (noiembrie-martie), mai puțin când sunt temperaturi peste 8 grade Celsius.

Cum se tunde gazonul

Înălțimea la care trebuie să fie firul de iarbă este cuprinsă între 3 și 5 cm mai-octombrie, 5-8 cm în restul anului.

De subliniat că la prima și ultima tundere din sezon, înălțimea trebuie sa fie mai mare decât cea normală.

Tunderea se va face numai pe vreme uscată, la viteza cea mai mare a mașinilor de tuns. De asemenea, lamele sa fie permanent foarte bine ascuțite,

pentru că o lamă neascuțită rupe neuniform firul de iarbă, fapt ce poate duce la deshidratare și îmbolnăvire. Lamele mașinii de tuns iarba se dezinfectează măcar o dată pe lună.

După ce ați terminat de tusn gazonul, iarba rezultată va trebui greblată sau aspirată, pentru că în caz contrar vă confruntați cu un risc crescut de îmbolnăvire și putrezire.

Atenție: la tunderea gazonului nu se va reduce niciodată mai mult de o treime din lungimea inițială!

În perioada martie-aprilie tunderea se va face măcar o dată pe lună, la fel ca și în octombrie-noiembrie.

În schimb, în perioada mai-septembrie tunderea se va face minim de patru ori pe lună, adică o dată la 7 zile.

Cel mai bine tunderea gazonului se va face săptămânal în perioada caldă, la două săptămâni în perioada rece. Iarna (decembrie-februarie) tunderea nu este necesară.

Boli și tratamente

În cazul în care nu este îngrijit corespunzător gazonul se poate îmbolnăvi. Bolile (ciuperci, bacterii etc.) și dăunătorii (nematozi etc.)

se vor trata în funcție de fiecare caz de contaminare în parte. Tratamentele propuse sunt de fertilizare și prevenire, iar denumirea comercială a produselor poate fi diferită.

Scarificarea rulourilor de gazon

În gazon se formează frecvent un strat din plante moarte care nu s-au descompus (datorită unei vieți microbiologice insuficiente) și care au format un strat impenetrabil,

în substratul de iarbă. Acest strat reduce rezistența ierbii, scade permeabilitatea apei în sol și îi deteriorează grav aspectul.

Dacă și dumneavoastră vă confruntați cu o astfel de problemă, este nevoie să treceți la operațiunea de scarificarea.

În ajutor vă vin acum lamele rotative mobile, care nu trebuie să pătrundă mai adânc de 1 – 2 cm în sol sau dinți cu arcuri.

Pentru a tăia rădăcinile laterale ale ierbii și a combate buruienile se folosesc lamele delta, care nu trebuie să pătrundă mai adânc de 7 cm în sol.

În grădini nu este nevoie de mașini, iar scarificarea poate fi compensată cu greblarea cu greble de gazon, după fiecare tuns.

De obicei, scarificarea se face la sfârșitul primăverii sau la începutul toamnei.

Aerarea gazonului

În afară de scarificare, gazonului mai are nevoie și de o aerare corespunzătoare. De fapt, cele două operațiuni sunt adesea confundate, și de aceea vă spunem că

aerarea la adâncime înseamnă afânarea solului la aproximativ 7 cm substratul compactat, înlăturând factori care deterioreaza gazonul: bălțile de apă,

rezistența mecanică, lipsa de oxigen. Întotdeauna materialul rezultat în urma operațiunii va fi înlăturat.

Prin aerarea corespunzătoare se permite permeabilitatea mai ridicată a solului, reducând cantitatea de apă necesară și favorizează absorția fertilizatorilor.

Aerarea se face cu utilaje specifice, care perforează solul. În acest caz, lunile martie-aprilie sunt cele mai indicate, precum și septembrie-noiembrie,

adică atunci când iarba este bine dezvoltată, fiind contraindicată în perioadele uscate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *